2010.01.10. 22:50

ÁMON LÁSZLÓ

·       

Született

1915, Mosonszentjános

Meghalt 1987, Budapest

Foglalkozás


 

 

 

Tisztviselő volt és kőszállítási előadó, diszpécser a nagy útépítkezésekhez.
Munkahelye ugyanaz volt, de neve sokszor változott, pl. Kő- és Kavicsipari Tröszt, Kőbányászati Egyesülés 

A budapesti Erzsébethíd befejezésekor 1964-ben oklevelet kapott a kőbányákból való kőszállítmányozásokért.
 

Szülők
Nagyszülők
 

Ámon László szülei:
Apja: Ámon Henrik (1877-1954), akinek a szülei: Ámon Pál (1841-?) és Heiling Teréz (1834-?)
Anyja: Kozmann Ella (1884-1962), akinek a szülei: Kozmann Gusztáv (1860-?) és Falkenhorsti Pfeifer Mária (1856-1901)

Házasság

 

Kétszer házasodott: először 1945-ben, Tóth Erzsébetet (1926-1945) vete feleségül, aki két hónap múlva meghalt.  Ámon László (Laci) ismét megházasodott  1949-ben, felesége  Soltész Klára (1927 -), aki az a második gyerek születéséig (1956-ig) irodáai tisztvidselő volt. Azután a háztartást vezette és a gyerekeket nevelte.

Gyerekek


 
  • Ámon György, 1950  -   . Általános műszerész a végzettsége. Virág Ibolyát vette feleségül, aki tanítónő. Két gyerekük van:  Ámon György (1981- ) és Ámon Katinka (1985 - )

  • Ámon Klára, 1956 - . Ő villamosmérnök. Férje Zsoldos Gábor szintén villamosmérnök. Két gyerekük van: Zsoldos Dániel (1981 - ) és Zsoldos Ádám (1987 . )
    Ámon Klára e weblap készítője és fenntartója: http://www.omniplan.hu

  • Ámon László, 1959 - . Építőipari technikus a szakmája. Felesége Paksi Erzsébet, aki irodai tisztviselő. Két gyerekük van: Ámon Gergly (1991 - ) és Ámon András (1997 - )

Testvérek


 

 

 

 

Édesapja első házasságából volt öt féltestvére is, de őket senki nem ismerte.
Három édestestvére volt:

  • Ámon Adél, 1913  (csak néhány hónapig élt)

  • Ámon Hedvig (Hédi), 1914 - 1982. Férjes neve Galambos Vilmosné. A férje  Galambos Vilmos a MALÉV légitársaságnál dolgozott (1915-1989), két gyerekük: Galambos Tibor (Tibi) (1947- ) és Galambos Edit (1950 -).

  • Ámon Magdolna (Dulika), 1919 - . Kétszer házasodott. Először1944-ben Hidas (Hikisch) Alajossal, s tőle két lánya született: Marianne Hidas (Pötyike) (1945-), Katinka Hidas (Babika) (1955-). Her second husband is Nagy Elemér. They live in Fresno, California.

Történetek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1) Ámon László (Laci) nagyon élénk kisfiú volt. Mosonszentjánoson felmászott a tetőre, de nem tudott egyedül lejönni. Az üzletben dolgozó segédek szedték le.

(2) Az üzletben édesapja beton kútgyűrűket árult. Egy alkalommal meggurította az egyiket, ami aztán több gyűrűt összetört. In the shop they sold concrete rings for water wells. Once he pushed the rings and broke many of them. Édesapja, Henrik nagyon haragudott.

(3) Egyszer le akarta pisilni a kakast. A kakas azonban megtámadta és megcsípte a kukacát.

(4) A gyerekeket a német Fraulein (nevelőnő vagy ma inkább baby sitter) egyszer sétálni vitte. A séta alatt a gyerekek,  Laci, Hédike and Dulika egy vicces verset találtak ki: “Pipiske vimedli, szúrós tőzsde bíró.” Ezt szajkózták hangosan egész úton. A gyerekek nem tudtak akkoriban magyarul, csak németül. Később az iskolában tanultak meg magyarul.

(5) Laci jószívű fiú volt. Szülei tudta nélkül, az üzletükből friss zsemléket csent el, amiket aztán kiosztott az osztáytársai között.

(6) A kisgyerek Laci sok éven át mindig ugyanazt a hintalovat kapta karácsonyra ajéndékként. Amikor kicsit idősebb lett azt mondta a szüleinek: " Most már valami mást szeretnék kérni karácsonyra, nem megint a hintalovat. '

(7) Laci emlékezett a szüleire, hogy miként beszéltek egymással. Valahányszor Ámon Henrik akart valamit mondani a feleségének Ellának, így kezdte:  “Hallja, Ella...”

(8) A hittanórán a pap arra tanította a gyerekeket, hogy tiszteljék a szüleiket. Ne alkalmazzanak olyan tiszteletlen megszólítást, mint például "Papszi" vagy "Mamszi". Lacinak ezek a nevek annyira megtetszettek, hogy ettől kezdve az apját "Papszinak", az anyját "Mamszinak" szólította.

(9) Laci emlékezett arra, hogy a nagybátyja Kozmann/Ardai Lajos egyszer elment gyalog Budapestről  Belgrádba (Beograd, Szerbia fővárosa) meglátogatni a nővérét, Mariskát. Mariska (Kozmann Mária) a férjét - akit Oreheknek hívtak és szlovén volt - egy esküvőn ismerte meg Pécsett. Mariska nagyapja, Kuzman Joannes Pécsett élt és a Mecseki Szénbányák igazgatója volt.

(10) Ámon László 1925-26-ban, 10 éves korában a gimnázium első osztályába járt Győrben. Ez egy állami iskola volt, de ő a a bencés szerzetesek kollégiumában lakott. Nem tudta befejezni az első osztályt, mert hittanból megbukott, mivel a hittant németül tudta csak, magyarul nem. Azutén Budapesten ismételte meg az első osztályt. ahol a Bolyai Reáliskolába járt a Markó utcában. A második osztály második félévében a Svábhegyi gyereküdülőben (ma Szabadséghegy) volt, és emiatt halasztott iskolai vizsgát tett szeptemberben, magántanulóként. A huga, Dulika több éven keresztül a svábhegyi intézményben lakott és tanult.

(11) Ámon László a hatodik osztályt is két év alatt tudta elvégezni. Az évvégi vizsgán megbukott fizikából, és évet ismételt. Végül édesanyja könyörgött a tanárnak, hogy ne buktassa meg a fiát.

(12) A Győri Kollégiumban megharapta Lacit egy kutya. Ennek nyoma egész életében meglátszott a térdén.

(13)  1926 őszén az Ámon család Mosonszentjánosról Budapestre költözött. Egy rövid ideig a  József utcában laktak a nagybátyjánál, Kozmann/Ardai Lajosnál. Azután az V. kerületbe (ma XIII. ker.), a Sziget utcába költöztek. Onnan a III. kerületbe a Zsigmond térre költöztek. (Ez a ház ma már nincs meg.) Onnan a III. kerület Bécsi út 88. földszint 26-ba mentek. Ezt a lakóblokkot "Városi házaknak" nevezték. Azután a II. kerület Csalogány u 50. házba költöztek (ami később I. kerület Hattyú u. 16. lett). Ámon László 1934 ősztól 1987-ben bekövetkezett haláláig a Hattyú. 16-ban lakott.

 

(14) Ámon László a Palestrina kórus tagja volt. A II. Világháború előtt sokat utaztak: északi országokba (Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia) és délen pedig Olaszországba. Ámon László névre szóló, alírt emléklapot kapott Kodály Zoltántól. A kórust akkoriban  Vaszy Viktor vezényelte. A Budai Várban is énekeltek, a Helyőrségi Templomban, ami ma Magdolna Torony. A Passióban Júdás szerepét énekelte. Énekelték Kodály Zoltán műveit, többek között a Budavari Te Deumot és a Psalmus Hungaricust, valamint Beethoven IX. szimfóniáját is.

A KODÁLY ZOLTÁNTÓL KAPOTT EMLÉKLAP ÁMON LÁSZLÓNAK SZÓL.
Rajta idézet Tompa Mihály A madár, fiaihoz c. verséből.
  Hozzatok dalt emlékül, a hajdan
  Lomb- s virággal gazdag tájirúl;
  Zengjétek meg a jövőt, ha majdan
  E kopár föld ujra felvirúl.
  Dalotokra könnyebben derül fény,
  Hamarabb kihajt a holt berek;
  A jelennek búját édesitvén:
  Fiaim, csak énekeljetek!
 

Fényképek

01. Tóth Erzsébet,  Ámon László első felesége. Egész fiatalon halt meg, 19 évesen. 02. 1949 -  Ámon László és Soltész Klára esküvői képe 03. 1953 - Családi fénykép Soltész Klára,  Ámon György (3 éves.) és Ámon László 03. 1959 -  Ámon László a három gyerekével
05. Ámon László szánkózik 06. 1985 - A nagyszülől Laci és Klári két unokájukkal: Ámon Katinkával és Zsoldos Dániellel

07. Családi fénykép1987 augusztusból (az utolsó kép Ámon Lászlóról)
A képen vannak:
 Ámon György,
felesége Ibolya, Soltész István, Angela Ámon Katinkával, Paksi Erzsébet, Ámon László, felesége Klári,
Ámon Laci, Zsoldos Gábor, felesége Ámon Klára a baba Zsoldos Ádámmal, Zsoldos Dániel, Ámon Gyurika (György)