2011.04.23.
Medvehagyma-gyűjtés a Bakonyban
Régi kastélyok Hajmáskéren 
Öskü Árpád-kori rotundája


HIKING PAGE


MAIN PAGE

Kattints bármelyik képre - Click to any of the pictures

Bakonybél környékén április és május hónapban medvehagyma-tenger borítja a lejtőket. Az erdőt finom, édeskés fokhagyma illat járja be. A látványnak is szép növény ehető levele jótékony hatású:  csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, segíti az emésztést, méregtelenít, és sok benne a C-vitamin. Nyersen is fogyasztható, de krumplis ételekben, levesekben, salátákban is finom. Rövid, 2 km-es sétánk alatt mi is gyűjtöttünk medvehagymát.
1. Erdő 2. Egész hegyoldalnyi medvehagyma 3. A medvehagyma levele a gyöngyyvirágéra emlékeztet 4. A medvehagyma virágzata
5. Bimbó-pattanás 6. Medvehagyma-tenger 7. Medvehagyma-tenger 8. Vadvirág


9. Vadvirág
Hajmáskér Várpalota közelében található település. Érdekes, de teljesen leromlott állapotú kastélyépületeket lehet itt látni.
10. Az egyik régi kastély 11. A régi épület lassanként rombadől 12. A kapu elkerítve, a belépés tilos az omlásveszély miatt 13. A második kastély elé lakótelep épült
14. Ez a kastély is omlásveszélyes15. A kastély a múlt század elején épült és katonai központ volt a Monarchia idején.16. 1945 és 1989 között a szovjet hadsereg használta az épületet.17. Ma sajnos nincs pénz a felújításra, és a hatalmas épületegyüttes fokozatosan az enyészeté lesz. 
Öskü Várpalota mellett található település. Az ösküi kerektemplom római őrtoronyra épült XI. századi kápolna.


HIKING PAGE


MAIN PAGE

18. 19.