SCHENGEN

Schengen szerepe Európa történelmében

Robert Schumann (1886-1963), Luxemburgban született francia külügyminiszter 1950 május 9-én jelentette be Párizsban egy egységes Európa létrehozását, amelyet kis lépésekben kell megvalósítani, egyre erősítve a nemzetek összetartozásának az érzését.

Első lépésként egy hatóságot hoztak létre, amely a német és francia szén- és acéltermelését irányította, amelyhez csatlakozott Belgium, Hollandia, Olaszország és Luxemburg.

1952 július 25-én az Európai Szén- és Acélközösség jogerőssé vált, és átmeneti székelye Luxemburgban volt. A következő években Luxemburg számos európai intézmény székhelye lett. Strassburg és Brüsszel városokkal együtt ma Európa fővárosaként emlegetik.

1957 május 25-én a hat alapító tagállam aláírta a Római Egyezményt, az Európai Gazdasági Közösségről szóló szerződést (European Economic Community (EEC)). 1985-ben Jacques Delors, az Európa Tanács elnöke kezdeményezésére létrehozták a Közös Piacot (Single Market). Az állam- és kormányfők 1993 december 31én Luxemburgban írták alá a Közös Piac egyezményét

1985 tavaszán Robert Goebbels Luxemburg Külügyminisztériumának akkori államtitkára meghívást küldött Fernand Weber, Remerschen városka polgármesterének, hogy értesítse egy újabb egyezmény aláírásáról Schengenben, amely elrendeli a személyek határellenőrsésének eltörlését (Schengeni Egyezmény, Schengen Agreement).

1990 június 19-én ugyancsak Schengenben aláírták a Schengeni Végrehajtási Egyezményt, amely meghatározza a szükséges tennivalókat az egyezmény céljának eléréséhez.

A Schnegeni Egyezmény, amely a határok nélküli Európa létrehozásához egy "kísérlet" volt,  kiteljesedett az Európai Unió létrejöttével. Európa modern történetében fontos mérföldkő ez.