National Park - KORNATI - Nemzeti Park    GO   BACK

 

The group of Kornati islands consists of 8 bigger, 109 smaller islands and about 30 smaller rocks. Many of the islands are round shaped, and covered with stones and desert plants.
The cruise to the Kornatis was organized by the management of Zaton Holiday Village. The price included shipping, breakfast, lunch, visit to 2 islands and also swimming in a salt lake on one island, and easy rock climbing. The weather was not sunny, rather cloudy, therefore our pictures do not show the deep-blue color of the Adriatic Sea (it is rather gray-blue). Kornati National Park is protected by UNESCO, as a part of the World Heritage, therefore any form of urnbanization is not allowed on the islands.

A Kornáti szigetcsoport 8 nagyobb, 109 kisebb szigetből és mintegy 30 sziklaszirtből áll.  A szigetek nagy része szabályosan kerek alakú, és felszíne köves, sivatagi növények lakhelye. 
A hajókirándulásra Zaton Üdülőfaluban jelentkeztünk. Az egésznapos hajókázás mellett reggelit és ebédet is kaptunk, és két szigeten szálltunk ki. Az egyik szigeten egy sóstóban fürödtünk is,és megcsodáltuk a sziklálkról a kilátást. Az időjárás borús volt, ezért sajnos a képeken nem látszik az Adria mélykék színe, inkább szürkés-kék szinűnek mutatkozott. 
A Kornáti Nemzeti Park az UNESCO védelme alatt áll, és a Világörökség része. A szigeten semmiféle urbanizáció nem megengedett.

 

       
   

We stopped for a coffee on island Dugi Otok.
----                          
Kávészünetre megálltunk Dugi Otok szgetén.

GO   BACK    

The bell of  our ship.
----
A hajóharang.